СОФИЯ– ТИРАНА

СОФИЯ– ТИРАНА – България, 2018, 54 мин., Документален

Режисьор: Валентина Фиданова–Коларова
Сценаристи: Златимир Коларов и Валентина Фиданова-Коларова
С участието на: Селим, Пранвера, Нерайда и Арсела Ходжай, Златко Златков, Юмер Челиху, Лазар Хасхгинаско и др.

Какво знае българинът за Албания? Географски близки, но иначе толкова непознати, албанците несъмнено са един от най-странните народи в Европа. През 20 век Албания беше изостанала държава, в която единствената разрешена религия беше култът към Енвер Ходжа. Днес в 21 век тя е страната с най-много „мерцедеси“ на глава от населението. Чрез една история за приятелство между българин и албанец ще се докоснем до митовете и истините за Албания и албанците.
Проследявайки в годините приятелството между Златко Златков от София и Селим Ходжай от Тирана – понастоящем почетен консул на България в Албания, допринесъл много за популяризирането на нашата страна и за признаването на българското малцинство в родината му. Филмът разказва за историята и настоящето на тази малко позната в България страна.
На фона на интервюта на главните участници, техните близки, изявени интелектуалци от Албания, завършили висшето си образование в България, административни служители и членове на няколкото българо-албански дружества, с кадри от исторически места в Албания, картини, снимки и исторически текстове, се разкриват историята, красотите и вижданията на албанците за развитието на тяхната страна. Джамията, православната, адвентистката и католическата църкви в центъра на Тирана разкриват верската търпимост на албанците, намиращи се на границата на Балканския полуостров с Централна и Западна Европа и изповядващи различни религии, без да доминират над останалите етнически и религиозни общности.

ДАТА

29 авг. 2019

ЧАС

19:30

Цена

8 лв. и 6 лв.

Купи Билет

ТУК

Местоположение

Зала 5 - ФКЦ
Категория
ТУК